В рамках прийнятого бюджету Татарбунарської міської ради на 2021 рік, міська рада виділила  фінансову допомогу фельдшерсько-акушерським  пунктам  (далі ФАПи) сіл   Баштанівка, Борисівка, Глибоке та Спаське  у розмірі  650  тисяч гривень, які  спрямовані на оплату праці  їх  персоналу. Виділені кошти із міського бюджету, фактично, не дадуть закрити ці медичні установи  та забезпечать надання  необхідних на цьому рівні медичних послуг сільському населенню.

        Рішення про цю підтримку було прийнято  Татарбунарським міським головою Андрієм Глущенко  в ході аналізу організаційно-фінансової  та майнової ситуації  у  сфері надання первинної медичної допомоги населенню, який був  здійснений під час робочої зустрічі з  головним лікарем  Татарбунарського центру первинної медико-санітарної допомоги (далі ТЦПМСД)  Світланою Стогній. Під час спільної розмови керівник центру  акцентувала на  змінах, які здійснюються  у сфері медицини в ході медичних реформ, зокрема в частині утримання ФАПів. Було підкреслено, що Національна служба здоров`я  України не виділяє кошти на утримання  цих медичних установ, так як це не передбачено Програмою медичних гарантій. Для вирішення цієї проблеми  в державі  розпочали  практику застосування   нової моделі  їх фінансового забезпечення, а саме співфінансування місцевими органами влади, в тому числі органами місцевого самоврядування. 

        Як наголосив  міський голова,  Татарбунарська міська рада  згідно прийнятого бюджету виділила  місцевій сфері медицини  3 988 200 гривень. З них  1 218 200 грн. – на здійснення первинної медичної допомоги;  2 770 000 грн. – для  багатопрофільної стаціонарної  медичної допомоги, яка забезпечується  Татарбунарською центральною районною лікарнею, проблемні питання якої  також були розглянуті  міським головою на зустрічі з головним лікарем  ЦРЛ  Олександром Карпенко.

         В  ході спілкування з головними лікарями  було вирішено питання підготовки та подання  до  міської ради  окремих програм  підтримки та розвитку Татарбунарського центру первинної медико-санітарної допомоги   та Татарбунарської  центральної  районної  лікарні. На даний час вже подані  проекти програм   розглянуті  та схвалені членами виконавчого комітету міської ради.  Затвердити  програми  мають депутати міської ради на  одній із чергових сесій міської ради.

IMG 6247IMG 6247