В Татарбунарській міській раді пройшла презентація масштабного інфраструктурного проекту  «Чиста ріка», який здійснюється в рамках спільної програми Румунія – Україна 2014-2020.  Інформаційний семінар провів із представниками окремих установ, організацій, комунальних служб міста та структурних підрозділів міської ради  менеджер проекту, директор комунальної установи Ізмаїльської міської ради  «Ізмаїльське бюро  сприяння  інвестиціям»  Валентин Строя.

       В ході презентації  менеджер проекту зупинився на  його важливих  складових: сторонах проекту, терміні  реалізації, меті,  фінансуванні та очікуваних результатах. Характеризуючи  зміст проекту, Валентин  Строя  детально розповів про всі компоненти програми.  Було підкреслено, що проект спрямований на запобігання виникнення надзвичайних ситуацій, викликаних техногенними катастрофами в системі каналізації, розташованої в прикордонній зоні дельти Дунаю. Оскільки до цієї придунайської прикордонної зони входять громади Півдня Одеської області (в тому числі і Татарбунарська) та громада повіту Тульча (Румунія), - даний проект має статус регіонального.

       Головною зацікавленою стороною проекту являється  місто Ізмаїл, Ізмаїльська міська рада. Партнерами  проекту є Одеська обласна рада, Асоціація транскордонного співробітництва «Єврорегіон Нижній Дунай» (м.Галац, Румунія) та адміністративно-територіальна одиниця Повіту Тульча через Повітову раду Тульча (Румунія). Фінансування проекту здійснюється за програмою Європейського  Союзу спільно з Румунією та Україною: загальний розмір бюджету складає 4 353 696 євро;  вклад ЄС – 3 870 євро;  вклад партнерів – 483 696 євро.

       В рамках проекту передбачено такі важливі заходи, як розробка Спільної інвестиційної стратегії  в сфері підвищення потенціалу реагування  в надзвичайних ситуаціях;  підготовка Спільного операційного плану; розробка Спільної системи моніторингу та оповіщення;  підписання двосторонньої угоди про співпрацю  у сфері надзвичайних ситуацій  між Україною та Румунією.

      Завдяки реалізації проекту в містах Ізмаїл (Україна) та Тульча (Румунія) вже здійснено ряд інфраструктурних робіт в каналізаційній мережі,  проведено модернізацію насосних станцій, закуплено необхідне устаткування. Як зазначив Валентин Строя,  така стратегія в рамках проекту може бути поширена  і на інші громади Півдня України, але важливою умовою цього буде являтися  не хаотичний, а організований розвиток цих громад. Інвестиції  ЄС можуть бути залучені  в громади, які будуть розвиватися  згідно підготовленої  стратегії  і зможуть здійснювати співфінансування  інфраструктурних робіт.

      На завершення презентації  секретар Татарбунарської міської ради Олександр Лєсніченко подякував менеджеру проекту та його помічникам за  глибоку, змістовну  інформацію  та висловив надію на подальшу співпрацю в цьому напрямку.

IMG 7022IMG 7022IMG 7022IMG 7022IMG 7022