Питання незадовільного стану  захисних лісових смуг, їх пошкодження та знищення  останніми роками постійно піднімається депутатами та членами виконавчого комітету Татарбунарської міської ради.  Стривожена  такою ситуацією  і   широка громадськість  населених пунктів Татарбунарської громади. Неодноразово в місцевих засобах масової інформації небайдужі жителі громади висловлювали свою позицію щодо необхідності відтворення та підтримки належного стану  полезахисних  смуг спільними зусиллями місцевої влади, суб’єктів господарювання  та жителів громади.

       Підійти до розв’язання цієї проблеми стало можливим після проведення змін в законодавстві, згідно яким лісосмуги  переведені зі складу земель лісогосподарського призначення  до складу земель сільськогосподарського призначення та надані в комунальну власність об’єднаним територіальним громадам.

        Керуючись прийнятими законодавчими нормами, депутати Татарбунарської міської ради затвердили на  черговій 15-ій сесії міської ради  Програму охорони, захисту, раціонального використання та відтворення полезахисних лісових смуг на 2021-2025 роки. Основними  завданнями  програми  являються охорона лісових насаджень від незаконних порубів, пошкоджень, пожеж; захист від хвороб та шкідників; їх відтворення та  збереження  в лісосмугах біологічного різноманіття.  В рамках  конкретних заходів програми, які передбачено фінансувати з місцевого бюджету, протягом п’яти років  заплановано здійснити інвентаризацію та заліснення  полезахисних смуг на території Татарбунарської міської ради. З метою відтворення лісосмуг на місцевій території буде створений розсадник для розведення зелених насаджень, який буде знаходитися  в управлінні та обслуговуванні комунального підприємства  Татарбунарської міської ради «Бессарабія».

       Депутати Татарбунарської міської ради та Татарбунарський міський голова Андрій Глущенко  вважають, що прийняттям даної програми  вдасться зупинити  критичний стан лісових насаджень в громаді та  вжити дієві заходи із озеленення місцевої території.

71926215 13910 24520