ya1 12800

Постійну увагу до важливих питань збереження та відновлення екологічного середовища місцевої території покликана забезпечити нова спеціалізована Програма екологічного розвитку Татарбунарської міської ради на 2022 2024 роки, прийнята депутатами ради на останній за часом 24-й сесії.

Заходи програми  складаються з 21-го пункту і охоплюють такі напрямки, як:

  • охорона, розвиток та раціональне використання водних ресурсів;
  • охорона, розвиток та раціональне використання корисних копалин;
  • охорона і раціональне використання природних  рослинних ресурсів;
  • забезпечення екологічно безпечного збирання, видалення, знешкодження і захоронення твердих побутових відходів;
  • локалізація та ліквідація амброзії полинолистої та інших карантинних рослин;
  • моніторинг навколишнього середовища;
  • екологічна освіта, пропаганда охорони навколишнього середовища.

З метою врівноваження екологічної ситуації на території Татарбунарської громади програмою ставляться завдання проведення інвентаризації земель з цільовим призначенням, розробки паспортів місць видалення відходів для звалищ твердих побутових відходів, розробки проекту полігону твердих побутових відходів, локалізації стихійних звалищ, охоплення максимальної кількості населення міської ради послугами по вивозу відходів; інвентаризації свердловин на території громади та посилення обліку спожитої води, підтримання сприятливого санітарно-екологічного стану прибережної зони річок та озера Сасик, зменшення забруднення масивів поверхневих вод органічними, біогенними та небезпечними речовинами.

У сфері рослинних ресурсів передбачається здійснення інвентаризації та ведення реєстрів зелених насаджень в межах населених пунктів, інвентаризації земель полезахисних лісосмуг, утворення нових скверів та зелених зон з висадженням нових саджанців дерев та квітів, ліквідації аварійних дерев та сухостою, боротьби з карантинною рослинністю та бур’янами.

Важлива увага, згідно програмі, відводиться пропаганді здорового навколишнього середовища. З цими цілями будуть проводитися зібрання громадян, екологічні бесіди, екологічна освіта в освітніх закладах та інші заходи.

Для здійснення системного та якісного контролю над екологічною ситуацією в населених пунктах громади планується розробити екологічний паспорт Татарбунарської міської ради. Координувати цей напрямок діяльності буде відділ з питань управління майном, архітектури та земельних відносин Татарбунарської міської ради. 

IMG 0308