IMG 1230

Так охарактеризувала фінансово-бюджетний процес за минулий рік начальник фінансового відділу Татарбунарської міської ради Наталя Павліківська в ході аналізу цього напрямку роботи на черговій 32-й сесії.

Головною причиною цього став фактор військового часу, який вплинув на першочерговість виконання соціально-економічних завдань та формування нових напрямків роботи місцевої влади. Зокрема, було відмічено, що у видатковій частині бюджету абсолютно новими спрямуваннями стали роботи по облаштуванню місць для тимчасового перебування внутрішньо-переміщених (евакуйованих) осіб з територій ведення бойових дій; облаштування укриттів цивільного захисту для населення; надання фінансової підтримки місцевим формуванням територіальної оборони та інші заходи у сфері національної безпеки та обороноздатності. Посилені були акценти і на таких соціальних та господарських напрямках, як придбання продуктів харчування та речей першої необхідності для вразливих верств населення та забезпечення безперебійного функціонування установ і закладів бюджетної сфери та комунальних підприємств.

Основними бюджетоутворюючими податками і платежами протягом зазначеного періоду залишалися:

- податок та збір на доходи фізичних осіб, який склав 101,5 % відносно планових призначень;

- єдиний податок з юридичних, фізичних осіб та сільськогосподарських товаровиробників – 89,4% від планових призначень;

- земельний податок та орендна плата – 99,2 %;

- внутрішні податки на товари та послуги (акцизний податок)62,8%;

- плата за надання адміністративних послуг (адміністративний збір) – 100,1%

Підсумовуючи дану інформацію, начальник фінансового відділу підкреслила, що бюджет Татарбунарської територіальної громади за 2022 рік являється соціальним, оскільки значну частину коштів спрямовано на виплату захищених видатків, а саме на оплату праці працівників бюджетних установ громади, оплату енергоносіїв тощо.